« Καταδίκη Κεφαλογιάννη(Ρέθυμνο) | Σκληρή αντίδραση από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος(Ρέθυμνο) »


Νέες βολές κατά δικαστών από Γ.Κεφαλογιάννη

Θέλω να ξεκινήσω το ρεπορτάζ με ένα κείμενο.Ένα κείμενο-ανοικτή επιστολή ουσιαστικά,δικηγόρου του Ρεθυμνου,που αποτυπώνει τον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής .Αφορμή στον δικηγόρο δόθηκε από την προχτεσινοβράδυνη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελιοδικείου Ρεθύμνου και κυρίως όσων προηγήθηκαν αυτής ,από την ώρα της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων Γιάννη Κεφαλογιάννη και Αρκάδιου Σπανουδάκη,πρώην βουλευτού της Ν.Δ.και πρωθυπουργικού συμβούλου και προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου αντίστοιχα.

Για όσους δεν γνωρίζουν,μετά την άσκηση δίωξης,δεκάδες επιστολές στήριξης Κεφαλογιάννη και αναφοράς περί πολιτικής σκευωρίας στην οποία μετείχαν(δήθεν)οι τρείς μάρτυρες αστυνομικοί,υπεγράφησαν από θεσμικούς εκπροσώπους και φορείς και δημοσιεύτηκαν στον τύπο.Μία εξ αυτών των "δηλώσεων"που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα ήταν αυτή την οποία υπέγραφαν οι 9 εκ των 11 δημάρχων του νομού (πλην Ρεθύμνου Γ.Μαρινάκη και Κουρητών Σ.Σημαντήρα).Ένας εξ αυτών δε,ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του κ.,Κεφαλογιάννη,στην δίκη.

(H δήλωση στήριξης των δημάρχων,εδώ: http://paramythia.pblogs.gr/2008/05/skefwria-blepei-o-g-kefalogiannhs.html#c270689c1947415

Για μια κατά παραγγελία δικαιοσύνη

Εκφράζοντας μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης,ο δικηγόρος Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης,σε ανοιχτή επιστολή του, που απέστελε στα Ρεθεμνιώτικα Νέα,ασκεί κριτική όχι στην δικαστική απόφαση ούτε στον καταδικασθέντα Γιάννη Κεφαλογιάννη αλλά στους θεσμικούς παράγοντες,που είχαν σπεύσει να υπογράψουν δηλώσεις στήριξης για τον πρώην υπουργό όταν του ασκήθηκε δίωξη,κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία.Αναφέρεται προφανώς στους δημάρχους του νομού (πλήν Μαρινάκη και Σημαντήρα),για τους οποίους αναφέρει ότι σήμερα,μετά την πρωτόδικη απόφαση είναι έκθετοι,καθώς αμφισβήτησαν και την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία των μαρτύρων-αστυνομικών και κάνοντας λόγο για εκφυλισμό της δημόσιας ζωής. .Παράλληλα,ο κ.Λεχωβίτης, εξάρει την στάση των δικαστών για την άψογη διαδικασία της προχτεσνής δίκης,παρά το όχι και τόσο ευνοικό κλίμα για κείνους,που είχαν απέναντι τους αφ'ενός έναν ισχυρό πολιτικό άντρα και αφ'ετέρου ένα "φαν κλάμπ"του.

Αναφέρει ο κ.Λεχωβίτης:

"Η καταδίκη του τέως υπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου κ. Αρκάδιου Σπανουδάκη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, δεν επιτρέπει σε κανένα κρίση επί της ουσίας της κατηγορίας, στο βαθμό που μέχρι την τελεσίδικη κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Επιτρέπει όμως σίγουρα τη κριτική της στάσης παραγόντων της δημόσιας ζωής, φορέων και θεσμικών κύκλων, με αφορμή ήδη την απαγγελία της κατηγορίας σε βάρος του τέως υπουργού.

Κατ' αρχήν η πρωτόδικη ήδη καταδίκη αφήνει έκθετους όσους έσπευσαν να θεωρήσουν ΑΓΟΣ την αυτονόητη υποχρέωση εισαγγελικού λειτουργού να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που τον εμπλέκουν σε αξιόποινη πράξη. Θα ενθυμούνται πάντες τις πάνδημες ανακοινώσεις φορέων που έσχιζαν τα ιμάτια τους επί τω ακούσματι και μόνο της (άκουσον-άκουσον) δίωξης κατά του τέως υπουργού ή τις δηλώσεις συμπαράστασης θεσμικών και άλλων παραγόντων που προεξοφλούσαν την υποβολή της δίωξης από κέντρα συνωμοτούντα κατά της πολιτικής παρουσίας του συγκεκριμένου πολιτικού ανδρός.

Δεύτερη διαπίστωση ήταν η απόπειρα απαξίωσης των καταγγελλόντων αστυνομικών με την αμφισβήτηση αφενός των κινήτρων της ενέργειας τους να εμπλέξουν τον τέως υπουργό και αφετέρου της αλήθειας των ισχυρισμών τους. Επιχειρήθηκε με άλλα λόγια να καταδειχθεί ότι λειτουργούν ως μέσα αλλοτριών κέντρων που έβαλλαν δι' αυτών κατά του πολιτικού ήθους πολιτικού προσώπου σε χρονική μάλιστα συγκυρία, ιδιαίτερα επιβαρυμένη από πλείονες εγκληματικές εκδηλώσεις στο νομό Ρεθύμνου.

Ανετράπη δηλαδή ήδη προδικαστικά το εγνωσμένο κύρος της μαρτυρικής κατάθεσης αστυνομικού υπαλλήλου, όταν αυτό δεν αμφισβητείται (πλην ελαχίστων περιπτώσεων και όταν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο) στις περιπτώσεις όπου ασκείται δίωξη κατά απλού πολίτη. Εκεί η μαρτυρική κατάθεση αστυνομικού κατισχύει από την άποψη αποδεικτικής δύναμης, άλλων καταθέσεων ιδιωτών. Εδώ εκλήφθηκε ότι υπηρετεί άνομα συμφέροντα σκοτεινών κύκλων, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν ότι οι καταγγέλλοντες ήταν χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι και ο καταγγελλόμενος επιφανής πολιτικός, κατά το χρόνο μάλιστα της διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξη, της οποίας αρχηγός υπεδείχθη από τον καταγγελλόμενο.

Η τελευταία παρατήρηση αφορά αυτή κατ' αυτή τη δικαιοσύνη που παρέκαμψε το μέτωπο των συμπαρισταμένων στους κατηγορούμενους εγγυητών (δήθεν) της θεσμικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, συλλόγων και φορέων, (ως προϊσταμένων τους), που παρήλασαν στην αίθουσα του Μονομελούς και εξέδωσε νηφάλια, ψύχραιμα και με αίσθημα ευθύνης την απόφασή της.

Επί της ουσίας, επαναλαμβάνω, δεν που επιτρέπεται σχόλιο. Οι κατηγορούμενοι είναι ακόμη αθώοι, έως να επικυρωθεί ή να ανατραπεί η πρωτόδικη κρίση. Για τον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής, που προηγήθηκε της δικαστικής κρίσης, το σχόλιο".

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Απομακρύνθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ανέστειλε η Ν.Δ.την κομματική ιδιότητα του Αρκάδιου Σπανουδάκη

Της Πόπης Παπαδάκη

(Δημοσιεύται στα Ρεθεμνιώτικα Νέα 24 Σεπτεμβρίου 200Cool

Αίσθηση προκάλεσε στα πολιτικά κόμματα η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ.Γιάννη Κεφαλογιάννη, από το Μονομελές Πλημμελιοδικείο Ρεθύμνου.Στο κυβερνών κόμμα δε,η εξέλιξη προκάλεσε σόκ καθώς δεν επλήγη μόνο ο ίδιος ο κ.Κεφαλογιάννης αλλά η αυλή του πρωθυπουργού καθώς ο πολιτικός είχε καθήκοντα άτυπου συμβούλου του κ.Καραμανλή.Η καταδίκη Κεφαλογιάννη,παρά το γεγονός ότι η υπόθεση του θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό,αποτελεί για την κυβέρνηση ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα πολιτικά θέματα της περιόδου που διανύουμε.

Το πρωθυπουργικό γραφείο στην προκειμένη περίπτωση, σε αντίθεση με το προσφατο ή παλιότερο παρελθόν,αντέδρασε σχεδόν ακαριαία,αφού με μια λιτή δήλωση χτές το πρωί , έθεσε εκτός περιβάλλοντος του πρωθυπουργού τον Γιάννη Κεφαλογιάννη,παύοντας τον προσωρινά από τα καθήκοντα του ως άτυπου συμβούλου.

"Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα ατύπου συμβούλου του Πρωθυπουργού, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο"ανέφερε η ανακοίνωση.

Χτές το απόγευμα,με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της Ν.Δ.,ανεστάλη η κομματική ιδιότητα του προέδρου της ΝΟΔΕ Αρκάδιου Σπανουδάκη μετά την καταδίκη του σε 6 μήνες,για απλή συνέργεια στα δυο αδικήματα.Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:"Με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της Ν.Δ.ανεστάλη η άσκηση του κομματικού αξιώματος του Αρκάδιου Σπανουδάκη,προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης,μέχρι την αμετάκλητη κρίση της Δικαιοσύνης".

Αντίθετα ,το υπουργείο Παιδείας δεν φάνηκε να διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά και δεν προέβη μέχρι αργά το βράδυ χτές σε οποιαδήποτε δήλωση ώστε να διευκρινίσει αν ο επιλεγμένος από το υπουργείο παιδείας διευθυντής, θα παραμείνει στην θέση του μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση ή αν πρόκειται να απομακρυνθεί.Είναι θέμα πάντως,για το οποίο εντός της ημέρας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στην βουλή.

Χτές,που συμπτωματικά βρισκόταν στο Ρέθυμνο για επίσκεψη του στα Ζωνιανά ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος,ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για την περίπτωση Σπανουδάκη,αρνήθηκε να απαντήσει.Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη τον περασνένο Ιούνιο,όταν ασκήθηκε η δίωξη στον κ.Σπανουδάκη,ο υφυπουργός είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση στο υπουργείο."Αν υπάρξει θα ασχοληθούμε με το θέμα"'είχε πεί.

Αντιδράσεις για την καταδίκη Κεφαλογιάννη υπήρξαν τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΝ αλλά και τοπικά από την Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης,με νέα χτεσινή ολιγόλογη δήλωση του μέμφεται τους δικαστές που τον καταδίκασαν:"Η απόφαση δεν πλήττει τόσο το όνομα μου όσο το κύρος της Δικαιοσύνης"αναφέρει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα επίθεση Κεφαλογιάννη κατά δικαστών

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με μια λιτή ανακοίνωση του,το πρωθυπουργικό γραφείο απομάκρυνε τον Γιάννη Κεφαλογιάννη από τα καθήκοντα του ως άτυπου συμβούλου του Κώστα Καραμανλή λίγες ώρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ακαριαία προκειμένου να μην δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στα ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν το θέμα εναντίον του κυβςερνώντος κόμματος αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά.Ωστόσο,η υπόθεση δεν παύει να προσθέτει νέα προβλήματα στην Ν.Δ. αφού απασχόλησε το σύνολο του τύπου,έντυπου και ηλεκτρονικού καθώς και σύσσωμη την αντιπολίτευση.Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα,ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που καταδικάστηκε προχτές το βράδυ από το Μονομελές Πλημμελιοδικείο Ρεθύμνου σε 1 χρόνο φυλάκιση για τα αδικήματα της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της πρόκλησης τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας,συνεχίζει να βάλλει κατά της δικαιοσύνης με τρόπο προκλητικό γεγονός που προκαλεί αίσθηση σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους αλλά και στους πολίτες.

"Η απόφαση δεν πλήττει τόσο το όνομα μου όσο το κύρος της Δικαιοσύνης.

Πενήντα χρόνια , οι πολίτες με κρίνουν για την συμπεριφορά μου αλλά και για την προσφορά μου στον τόπο.Θα περιμένω την τελική δικαίωση στο Εφετείο" αναφέρει στην δήλωση του.

Είναι η δεύτερη δήλωση του κ.Κεφαλογιάννη μέσα σε λίγες ώρες όπου ευθέως βάλλει κατά της έδρας του Δικαστηρίου.Με προχτεσινοβράδυνες δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ,λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του, έκανε λόγο για στημένη δίκη και απέδωσε αφ'ενός βαρύτατο χαρακτηρισμό στον εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη που πρότεινε την ενοχή του και αφ'ετέρου αμφισβήτησε την αδέκαστη κρίση της προέδρου κ.Δανιά λέγοντας ότι ελπίζει να βρεί στο Εφετείο δικαστικούς λειτουργούς που τιμούν την θέση τους και αποδίδουν δίκαιο.

Χτές,ζητώντας οι δημοσιογράφοι από την βουλευτή Ρεθύμνου και κόρη του κ.Κεφαλογιάννη ,Όλγα Κεφαλογιάννη,να σχολιάσει την δικαστική εξέλιξη που αφορά τον πρώην υπουργό,είπε: υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα χερια της δικαιοσύνης , εχει κατατεθεί έφεση επομένως τα σχόλια όλων μας περισσεύουν όταν η δικαιοσυνη ακόμα επιλαμβάνεται του θέματος".

                                    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωση της,η Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου,αναφερόμενη στην καταδίκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη αλλά και του προέδρου της ΝΟΔΕ Αρκάδιου Σπανουδάκη, συγχαίρει τόσο τους αστυνομικούς-μάρτυρες όσο και τους δικαστές που όπως αναφέρεται τιμούν το λειτούργημα τους,ενώ τονίζει ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετοι. "Η καταδίκη του πρώην υπουργού και βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πια συμβούλου του Πρωθυπουργού κου Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και του κου Αρκάδιου Σπανουδάκη, προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Ρεθύμνου και περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, απέδειξε ότι υπάρχουν δικαστές και αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και παράλληλα δικαίωσε τη Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ρεθύμνου που εξαρχής επέδειξε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη με τις ανακοινώσεις της στον τοπικό Τύπο. Την ίδια εμπιστοσύνη συνεχίζει να έχει και για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Είναι αυτονόητο, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετοι και μάλιστα απέναντι σε μία τέτοιου είδους και τέτοιας βαρύτητας κατηγορία: η υπόθαλψη εγκληματία και η πρόκληση σε τέλεση του αδικήματος της ψευδορκίας για την οποία καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη ο κ. Κεφαλογιάννης, αφορά κάλυψη εμπόρου ναρκωτικών.

Καταδίκη για απλή συνέργεια στα ίδια αδικήματα και για το πρωτοκλασσάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, κ. Αρκάδιο Σπανουδάκη, που συνεχίζει να είναι πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ρεθύμνου, αλλά και περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Η χθεσινή, εκ των υστέρων, «παύση» του κ. Κεφαλογιάννη από τα καθήκοντά του, άσκοπη και καθυστερημένη, εάν λάβουμε υπόψιν μας την αφελή απορία της κυβέρνησης Καραμανλή «από τι να παραιτηθεί», αποτελεί την επιβεβαίωση του ψεύδους και της υποκρισίας, με τα οποία ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

Για άλλη μια φορά, προκαλούν την κοινωνία. Για άλλη μια φορά και η κοινωνία τους καταδικάζει"αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου.

Για όψιμη αντιμετώπιση του θέματος Κεφαλογιάννη από την κυβέρνηση,κάνει λόγο σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Η καταδίκη από τη Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό. Πόσο μάλλον που η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη ο κ. Κεφαλογιάννης -υπόθαλψη εγκληματία και πρόκληση σε τέλεση του αδικήματος της ψευδορκίας- αφορά κάλυψη εμπόρου ναρκωτικών.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Η σημερινή, εκ των υστέρων, 'παύση' του κ. Κεφαλογιάννη από τα καθήκοντά του -όταν μέχρι πρότινος αναρωτιόντουσαν 'από τι να παραιτηθεί' -αποτελεί την επιβεβαίωση του ψεύδους και της υποκρισίας, με τα οποία ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους πολίτες.Για άλλη μια φορά, προκαλούν την κοινωνία»ανέφερε στην δήλωση του.

Και ο ΣΥΝ όμως,αναφέρει ότι ο κ.Κεφαλογιάννης θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από την θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου από την στιγμή που ασκήθηκε δίωξη εναντίον του.Σε ανακοίνωση του τονίζει:

«Η αποπομπή του κ. Ι.Κεφαλογιάννη από τη θέση του άτυπου πρωθυπουργικού συμβούλου θα έπρεπε να είχε συμβεί με την έναρξη της δικαστικής υπόθεσης και όχι μετά την καταδίκη του. Βέβαια ο κ. Καραμανλής μας έχει συνηθίσει σε κινήσεις που υποδηλώνουν χαμηλά αντανακλαστικά.Το βασικό συμπέρασμα από την υπόθεση Κεφαλογιάννη είναι η αντίληψη των κυβερνητικών συνεργατών και αξιωματούχων ότι δικαιούνται να καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και να θεωρούν το κράτος μαγαζί τους.»

Το σχόλιο σας

Αποστολή ως ανώνυμος - ή -

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>